Røstvangen gruver

Nær Røstvanglia hyttegrend og Stubsjøen ligger gamle Røstvangen gruver! Dette er et spennende område å utforske for liten og stor.
På begynnelsen av 1900-tallet eksisterte det et helt samfunn her med skole, butikk, forsamlingshus og boliger.
I dag er det kun grunnmurer igjen samt et større byggverk. Området er godt skiltet og sikret og kan by på mange spennende oppdagelser.
- Kilder:
Det er skrevet en del om gruvedrifta, en bra kilde er den første Kvikneboka, bind II, klikk på lenken direkte til kapittel om Røstvangen gruver. - Stein Sagbakken har skrevet “Guide for vandring i sporene etter Røstvangen gruver.” Denne ligger også på Tynset kommunes sider, men her er originalen.
Dette er et omfattende verk som forteller det meste og er perfekt å ha med seg på tur. Den digitale boka er også tilpasset for bruk på smarttelefon og nettbrett. - Samleside for Røstvangen gruver hos Musea i Nord-Østerdalen
- Hvis man er på Nytrøa og det passer kan man dra innom grendehuset “Demring” hvor det henger en liten utstilling med bilder fra gruvetiden. Ta kontakt på forhånd for visning. Tlf: 47234027.
- NRK har laget denne reportasjen samt mange fine linker til andre sider om Røstvangen gruver.
- Ny bok!
Kan kjøpes hos lokale bokhandlere.
Her ser man et bilde fra Øvrebyen, samme sted som bildet øverst på siden er tatt.
Det var egen kino på Røstvangen, her venter noen på at kinoen skal åpne.
Fra en av gruvene
Fra byggingen av det “nye” vaskeriet
Etter at den første vaskeribygningen brant ned i påsken 1919 ble det straks satt i gang bygging av et nytt vaskeri. Det ble dessverre aldri tatt i bruk og ble delvis revet etter nedleggelsen i 1921.
Fotballaget på Røstvangen!
Sitat fra vandreguiden til Stein Sagbakken: “Til innvielsesfesten av fotballbanen hadde man erkefienden Tynset på besøk. Innbyggerne på Røstvangen hadde møtt tallrikt opp til denne begivenheten. De ble heller ikke skuffet, for Røstvangen vant kampen med 3 – 1.” Les mer i Guiden!
Noen staute håndverkere! Mannen i midten het sannsynligvis Nils Sageng.
Inne i rommet der dieselmotoren som drev taubanen stod.
Artig avisartikkel
Alle bildene er fra egen samling eller lånt fra andre privatpersoner. Hvis bildene skal brukes andre steder, vennligst oppgi kilden!